Nieuws/Buitenland
407022
Buitenland

Aantal hiv-infecties gestegen

GENÈVE - Het aantal nieuwe hiv-infecties is voor het eerst in twintig jaar gestegen. In 2015 zijn er wereldwijd 2,1 miljoen besmettingen geconstateerd. Daarmee loopt de groei op tot 5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Global AIDS Update Report van UNAIDS.

De toename komt volgens Louise van Deth, directeur Aids Fonds, voornamelijk door diagnoses in landen in Oost-Europa, Rusland en Midden-Azië. „Landen die weigeren te investeren in preventie en zorg, speciaal voor hiv-risicogroepen als homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers, veroorzaken een nieuwe hiv-epidemie.”

De helft van de infecties zou worden veroorzaakt door drugsgebruik. Door het gebruiken van onsteriele naalden bestaat de kans dat de gebruiker hiv krijgt. In Oost-Europa, Rusland en Midden-Azië is dit de voornaamste oorzaak van besmetting.

Uit het rapport blijkt verder dat steeds meer met hiv besmette mensen medische hulp krijgen. Ook neemt het aantal aids-gerelateerde doden nog elk jaar af.