Nieuws/Buitenland
407027
Buitenland

24 doden bij ontruiming park India

NEW DELHI - In de Noord-Indiase stad Mathura zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen toen de politie probeerde een bezet park te ontruimen. Meer dan 2500 politieke activisten van een hindoe-sekte hadden het park ruim twee jaar lang bezet gehouden. De politie pakte tijdens de actie driehonderd mensen op.

Toen de politie donderdagavond naar het park kwam om de bezetters te informeren over de evacuatie, begonnen ze te schieten, aldus de lokale politie. „Sommige bezetters hadden geweren en pistolen en openden het vuur op de politie.” Bij de ontruiming raakten ook honderd mensen gewond.

„In het daaropvolgende vuurgevecht kwamen twee politieagenten en verscheidene bezetters om het leven.” Zeker elf mensen zijn overleden doordat provisorische behuizingen in het park in vlammen opgingen. In een aantal stonden gasflessen om te koken.

Vrijdag was de situatie nog steeds gespannen. De locatie op ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad New Delhi wordt door velen beschouwd als een heilige plaats.

Volgens Indiase mediaberichten behoren de bezetters tot een sekte die de in 1945 overleden politieke activist Subhash Chandra Bose volgt. Die had in de Tweede Wereldoorlog geprobeerd met de Duitse nationaalsocialisten samen te werken, om samen de Britten als bezettende macht uit India te verdrijven. Hij wilde ook de verkiezingen in India afschaffen en een nieuwe munt invoeren.