Nieuws/Binnenland
407032
Binnenland

Taakstraf voor ’jihadganger’

UTRECHT - Een 32-jarige man uit Huizen moet 240 uur verplicht werken, omdat hij deelname aan de terroristische organisatie IS heeft voorbereid. Ook legde de rechter in Utrecht hem negen maanden voorwaardelijke celstraf op. Het Openbaar Ministerie wilde dat de man twintig maanden de cel in zou gaan.

Volgens de rechter is niet bewezen dat de Huizense huisvader een jihadganger is. Dat hij deelname aan IS voorbereidde, acht de rechter wel aannemelijk, aangezien de man wat spullen had gekocht voor zijn broer die eerder afreisde naar het kalifaat. Van de broer was bekend dat hij meevocht met IS. De spullen zijn nooit overgedragen. De broer kwam in januari vorig jaar om het leven in Syrië.

„Spullen kopen met het doel die aan uw broer te geven, zie ik als het leveren van een bijdrage aan de gewapende strijd. Dat is ernstig”, zei de rechter tegen de Huizenaar. Volgens het OM had de man bij zijn arrestatie onder meer trainingsschema’s voor jihadisten, documenten met extremistisch gedachtegoed en goudklompjes in zijn auto liggen. Advocaat Michiel Pestman zegt dat het om een klamboe, een horloge, geld en batterijen ging.

De politie pakte de man met zijn gezin en nog een ander gezin uit Huizen in augustus 2014 op, nadat de AIVD had gewaarschuwd dat zij op het punt stonden af te reizen naar Syrië. Daarvoor is echter geen bewijs gevonden. De Huizenaar is als enige berecht. Zijn advocaat sluit hoger beroep niet uit, zei hij vrijdag.