Nieuws/Binnenland
407045
Binnenland

Hennis onderzoekt cateraar Uruzgan

DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis (Defensie) laat uitzoeken wat er precies is gebeurd in een kwestie waarbij Defensie voor miljoenen zou zijn benadeeld. Dat zou zijn gebeurd door een bedrijf dat het eten en drinken voor de missie in Uruzgan in Afghanistan verzorgde.

Hennis zei vrijdag dat haar bekend is dat destijds geld is teruggevraagd van het bedrijf. Verder kan ze nog niet reageren. „Naar aanleiding van alle berichtgeving heb ik gevraagd om alles op een rijtje te zetten, want ik moet het nu helemaal helder hebben”, aldus Hennis. Volgens haar gebeurt het overigens wel vaker dat een bedrijf „per ongeluk of expres” te veel in rekening brengt.

Enkele oud-medewerkers doen hun verhaal in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Het draait om het bedrijf Supreme. Deze firma zou een tussenbedrijf hebben opgericht in Dubai met de naam JAFCO.

Via dit tussenbedrijf krikte Supreme de kosten van de leveringen aan Amerikaanse militairen kunstmatig op. Met deze werkwijze van Supreme zou ook het Nederlandse ministerie van Defensie zijn benadeeld.