Nieuws/Binnenland
407139
Binnenland

Zaterdag een 9, zondag krijgt een 10

Dit weekeinde zomers warm

DE BILT - Na een week vol wisselvallig weer, variërend van mist tot zon en als klap op de vuurpijl extreme hoosbuien, staat er een weekeinde van zomerse temperaturen voor de deur. Het weer van zaterdag krijgt van Weerplaza.nl een 9 en een dag later wordt zelfs een 10 verwacht.

De vrijdag begint echter met lokaal dichte mist, die in de loop van de ochtend snel oplost. ’s Middags en ’s avonds komen er weer stevige onweersbuien voor, vooral in het noordoosten en oosten van het land. Die buien kunnen gepaard gaan met veel regen in korte tijd, wat weer voor wateroverlast kan zorgen. Ook kunnen er windstoten en zelfs hagelbuien voorkomen. In het westen en het zuiden blijft het lang droog, pas in de avond kan daar ook een bui vallen.

Zomers warm

Het weekeinde wordt zomers warm, met temperaturen tussen de 25 en 28 graden Celsius. Aan zee varieert de temperatuur tussen de 20 en 24 graden. Het blijft droog, op het zuiden van het land na. Dat deel blijft gevoelig voor stevige regen- of onweersbuien. Ook na het weekeinde blijft het zomers warm, al neemt de kans op regen- en onweersbuien toe.

In België, Duitsland en Frankrijk blijft het lokaal veel en hard regenen. Dat heeft echter weinig invloed op de waterstand in het Nederlandse deel van de Rijn en de Maas. De waterstand stijgt wel, maar alleen lagere uiterwaarden kunnen onderlopen.

Walhalla voor watersporters

Vooral voor de watersporters is het zondag goed weer, met prima temperaturen en een matige noordenwind. Men moet wel bedacht zijn op gevaarlijke stromingen in de rivieren door de hevige regenval van de afgelopen tijd. Aan het strand kan het door de noordenwind soms nog wat frisser zijn. Ook de festivals krijgen dit weekeinde prima weer met temperaturen rond de 24 graden. Wel is het voor festivalbezoekers belangrijk om goed te drinken, op drukke plaatsen kan het wat sneller benauwd aanvoelen. De zon is krachtig in deze tijd van het jaar, dus extra zonnebrand is ook geen overbodige luxe.