Nieuws
407146
Nieuws

'Juni is maand van Afro-Amerikaanse muziek'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft juni 2016 uitgeroepen tot de maand van de Afro-Amerikaanse muziek. De president noemt de muziekstroming in een statement donderdag "een cruciaal onderdeel van het erfgoed van de natie".

De president roept inwoners van de Verenigde Staten en in het bijzonder ambtenaren en opleiders op deze maand activiteiten te ondernemen die meer bewustzijn en waardering creëren voor muziek die wordt gecomponeerd en uitgevoerd door Afro-Amerikanen.

Hij staat in de verklaring ook stil bij de historische betekenis van de muziek van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. "De muziek heeft ons ertoe gedreven op te staan - te dansen, ons geloof uit te dragen, in actie te komen tegen onrecht en op te komen voor dit lands eeuwige belofte voor vrijheid en mogelijkheden voor iedereen."

Obama heeft zijn liefde voor zwarte muziek nooit onder stoelen of banken gestoken. In januari nodigde hij persoonlijk favoriet Kendrick Lamar uit in het Witte Huis. De 'Queen of Soul' Aretha Franklin wist de president eind vorig jaar in New York tot tranen toe te roeren met haar hommage aan Carole King; tijdens het nummer (You Make Me Feel) Like a Natural Woman hield de staatsman het niet droog.