Nieuws
407169
Nieuws

ACM: geen bezwaar veiling digitale ether-tv

DEN HAAG (AFN) - De voor juli geplande veiling van frequentieruimte voor digitale televisie via de ether levert geen gevaar op voor de concurrentie op de televisiemarkt. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De ACM onderzocht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken of de grote spelers KPN en Ziggo een economische machtspositie krijgen, of verstevigen, als ze een vergunning voor digitale ethertelevisie krijgen toegekend. Dit is volgens de toezichthouder niet het geval, mede omdat de ether slechts een beperkte rol speelt bij digitale televisie.

Momenteel is de vergunning voor digitale televisie via de ether in handen van Digitenne, een dochterbedrijf van KPN. Het telecombedrijf gaf in een reactie aan op langere termijn een blijvende behoefte aan die dienst te voorzien, hoewel het aantal gebruikers daalt. Volgens KPN heeft onduidelijkheid rond de veiling, die eerst voor 2020 werd aangekondigd, een rem gezet op investeringen in het netwerk.