Nieuws/Binnenland
407182440
Binnenland

’Test to go’ op Terschelling na besmettingen Appelhof

MIDSLAND - Op Terschelling is donderdagochtend een tijdelijke locatie voor coronatests in gebruik genomen. Ongeveer vijftig mensen hebben zich al gemeld bij een kerkgebouw in het dorp Midsland. Ze hoeven geen afspraak te maken voor de test.

De testlocatie is bedoeld voor jongeren die op de nabijgelegen camping Appelhof verblijven en milde coronaklachten hebben. Ook eilanders en andere toeristen met klachten kunnen naar de kerk gaan. De Friese GGD verwacht later donderdag de uitslagen te hebben. Ook de komende week is de testlocatie in gebruik.

Campinggasten die negatief worden getest en die het coronavirus dus niet hebben, worden donderdagavond met een aparte veerboot naar het vasteland gebracht. In Harlingen kunnen ze gewoon de trein naar huis nemen, als ze dat willen. „Als je afstand houdt en een mondkapje draagt, heb je van hen niet meer te duchten dan van ieder ander die je op straat tegenkomt”, aldus een GGD-woordvoerder.

’Jeugd is gealarmeerd’

Appelhofgangers die wel besmet blijken te zijn, worden apart „op verantwoorde wijze” naar het vasteland vervoerd. Hoe dat precies gaat, zegt de GGD niet. Wie zich niet laat testen, krijgt het dringende advies om thuis de gezondheid goed in de gaten te houden. „Ik zie hier veel jongeren in volle bepakking, ik denk dat de camping snel leeg gaat. De jongeren zijn echt wel gealarmeerd”, laat een GGD-woordvoerder weten.

Twee jongeren uit de regio Kennemerland (Haarlem en omstreken) bleken na een vakantie op Appelhof het coronavirus te hebben opgelopen. Op woensdag werden ook vier van hun tentgenoten positief getest, net als twee andere campinggasten. Het is niet bekend waar zij vandaan komen.

Camping dicht

De Appelhof gaat voor de laatste weken van het zomerseizoen dicht. Nieuwe gasten worden niet meer toegelaten en het aantal gasten dat er nu is wordt volgens de gemeente „stapsgewijs afgebouwd.”

Alle jongeren die in de afgelopen periode op de camping zijn geweest hebben een bericht gekregen dat ze zich moeten laten testen als ze milde klachten hebben.