Nieuws
407275
Nieuws

‘Holland geilste stad ter wereld!’

Duitse rapgroep scoort onverwachte zomerhit over Nederland

Denk je met Justin Timberlake’s Can’t stop the feeling net dé zomerhit te hebben gevonden, komt een volstrekt onbekende Duitse rapgroep met een unieke, eigentijdse lofzang op, jawel, Nederland!

Holland van de 257ers is sinds het nummer vorige week werd uitgebracht al bijna 400.000 keer gestreamd op Spotify op moment van schrijven. Hoewel het zinnetje ‘lekker neuken op de wallen zonder te betalen’ satire doet vermoeden, is de bewondering voor ons land oprecht, leert navraag.

Fan

Rapper Mike: ,,Ik ben al mijn hele leven fan van Nederland. Als kind ging ik met familie op vakantie West-Kapelle. Met vrienden heb ik later zomers doorgebracht in onder meer Renesse. Ik vind vooral ook Zeeland geweldig, het voelt alsof daar alles kan. En ik weet dat dat niet zo is, want op mijn vijftiende ben de cel in gegooid omdat je blijkbaar geen bier mag drinken op straat.”

De groep somt behoorlijk wat pluspunten op in Holland. Onder meer ons eten komt aan bod. ,,Liever gezegd jullie totale assortiment in cafetaria. Frikandellen, kroketten, bitterballen. Maar een kaassouflé is ook heerlijk hoor”, aldus Mike.

Knetterstoned

Weet de Duitser waarvan een frikandel gemaakt wordt? ,,Wil ik dat weten? Nee, dat wil ik niet weten. Meestal ben ik knetterstoned tegen de tijd dat we in de snackbar belanden, dan smaakt alles goed. Vergeleken met die eeuwige aardappels, groenten en heel veel vlees-cultuur bij ons is jullie fastfood gewoon een aangename afwisseling.”

Ook bier wordt genoemd. ,,Ok ok, misschien is dat beter bij ons”, bekent hij. ,,Maar jullie chocomel wint weer. Die is dikker. Soms is het bijna vla, kun je het amper drinken. Lekker!”

Weg naar Jah

Over hasj en wiet, ook bezongen, wil Mike niet eens discussiëren: ,,Ten eerste is die hier beter. Daarnaast mag het hier en daar ben ik groot voorstander van. Het brengt mensen tot rust, weet je? Ik ben geen rastafari, maar begrijp hen wel. Misschien leidt de weg naar Jah wel via Nederland? Eerder toch dan door Duitsland.”

Nederlands

Waar de Duitsers de coupletten van Holland hun moerstaal hanteren, gaan ze in het refrein (waarin Holland de geilste stad van de wereld wordt genoemd) over op het Nederlands. ,,De normale dingen als goeiedag, dank u wel en alstublieft heb ik tijdens vakanties geleerd. ‘Neuken op de Wallen zonder te betalen’ heb ik van een vriend die hier heeft gewerkt. Grappig toch dat dat op dit moment ook gedraaid wordt op de Duitse radio?”