407460
Binnenland

Farao had buitenaardse dolk

Cairo - Wat geef je een tienerkoning die alles al heeft? Een buitenaards zwaard! Uit nieuw onderzoek blijkt dat Toetanchamon duizenden jaren geleden werd begraven met een dolk die gemaakt was van metaal afkomstig van een meteoriet. Daarmee hebben moderne technieken opnieuw een mysterie uit de Oudheid ontrafeld.

Archeoloog Howard Carter vond in 1925 twee messen in de sarcofaag van Toetanchamon: een van goud en een van ijzer. Een unieke vondst, aangezien er destijds nauwelijks ijzer werd gesmeed in Egypte. En zeker niet van deze kwaliteit. Het 34 centimeter lange mes werd aangetroffen naast de rechterdij van de jong overleden farao.

Italiaanse en Egyptische onderzoekers hebben de dolk bijna honderd jaar later met een speciaal röntgenapparaat onderzocht. Daaruit blijkt dat die grote hoeveelheden nikkel en kobalt bevat, wat duidt op een buitenaardse origine. De onderzoekers denken zelfs de exacte meteoriet te hebben gevonden waarvan het mes duizenden jaar geleden werd gemaakt. Die werd begin deze eeuw ontdekt bij het strandresort Mersa Matruh.

Volgens de wetenschappers hechtten de oude Egyptenaren grote waarden aan meteorieten, die zij als een gift van God zagen. De gebruikelijke term in die tijd voor ijzer was ’ijzer uit de lucht’. „De introductie van die term suggereert dat de oude Egyptenaren in de dertiende eeuw voor Christus wisten dat er zeldzame stukken ijzer uit de lucht vielen. Zo’n tweeduizend jaar eerder dan de westerse cultuur”, schrijven de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het tijdschrift ‘Meteoritics & Planetary Science’.

Door moderne technieken worden steeds meer mysteries uit de Oudheid opgelost. Een is echter nog steeds in nevelen gehuld: bevind er zich een geheime kamer achter de tombe van Toetanchamon, waar mogelijk koningin Nefertiti ligt? Wetenschappers konden het tijdens een recente conferentie in Egypte niet eens worden of scans wijzen op een verborgen ruimte. Daarom zal er vervolgonderzoek moeten worden gedaan.