Nieuws/Binnenland
407523
Binnenland

’Mitchel liet zich doelbewust neerschieten’

Schiedam - De 21-jarige Mitchel Winters die afgelopen maandagavond in een park in Schiedam door politiekogels om het leven kwam, heeft zich opzettelijk laten doodschieten door een agent. Dat stellen bronnen dichtbij het onderzoek. Een familielid herkent zijn stem in een 112-telefoongesprek, waarin hij melding maakt van een gewelddadige beroving, die naar het lijkt nooit heeft plaatsgevonden.

De jonge inwoner van Capelle aan den IJssel was volgens hen zelf degene die het alarmnummer 112 belde met de mededeling dat hij was beroofd in het Prinses Beatrixpark en dat er op hem was geschoten. De talentvolle kickbokser gaf zijn eigen signalement door als die van de door hem verzonnen overvaller.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt het vermoeden. Een familielid van de 21-jarige Capellenaar heeft de stem van Mitchel in het opgenomen 112-telefoongesprek herkend, waarin hij de melding deed.

Signalement

Agenten gingen vervolgens op zoek naar de dader in het park. Daar kwam een politieman Mitchel tegen, die voldeed aan het signalement van de berover en zelfs de als gestolen opgegeven tas bij zich droeg. Volgens de bronnen volgde de Capellenaar de bevelen die de agent gaf niet op en wekte de indruk dat hij een wapen trok.

De politieman schoot daarop gericht op de jonge man en raakte hem dodelijk in het hart. In een noodweersituatie mag de politie gericht op de romp schieten. Overigens werd er bij Mitchel, wiens vader Jerry Landveld in augustus 2010 in Nijmegen ook door politiekogels om het leven kwam, geen wapen gevonden.

Telefoon gevonden

Naast de neergeschoten Mitchel werd de telefoon gevonden waarmee de melding is gedaan, aldus het OM.

Het doelbewust om het leven laten brengen door politie gebeurt in Nederland nauwelijks. Het zogeheten ’suicide by cop’ komt daarentegen in Amerika regelmatig voor.

Aangifte

De nabestaanden van Mitchel gaan aangifte doen tegen de agent. Dat zei hun advocaat Gerald Roethof bij RTL Late Night. "Het gaat erom dat de familie duidelijk wil maken dat het onacceptabel is dat iemand is die gezond en ongewapend uit huis ging, op gegeven moment wordt doodgeschoten. De familie wil duidelijk maken dat er ten onrechte dodelijke geschoten zijn gelost."