Nieuws/Binnenland
407602
Binnenland

Vader Mitchel werd ook doodgeschoten door politie

Mitchel Winters

Mitchel Winters

Schiedam - De vader van de 21-jarige Mitchel Winters, die twee dagen geleden door een politiekogel stierf in een park in Schiedam, is ook door een politieagent doodgeschoten.

Mitchel Winters

Mitchel Winters

Het gaat hierbij om de 40-jarige Jerry Landveld die op 20 augustus 2010 op de Neerbosscheweg bij het Bastion Hotel in Nijmegen werd neergeschoten nadat hij een politiehond doodstak die hem aanviel. Ook zou hij agenten met een mes hebben bedreigd. De politie schoot daarna zes keer op de benen en voet van Landveld. Die werd daar echter niet door gestopt, waarna er twee keer met dodelijke gevolgen op het bovenlichaam gevuurd is. De agenten zijn toen niet vervolgd omdat ze uit noodweer en volgens de ambtsinstructie handelden. De familie maakte daar tegen bezwaar met een zogenoemde artikel 12-procedure. Het Arnhemse gerechtshof oordeelde echter ook dat de agenten uit noodweer en volgens de ambtsinstructie handelden.

Zoon Mitchel uit Capelle aan den IJssel kwam maandagavond rond acht uur om het leven door een politiekogel in de buurt van kinderboerderij ’t Hoefblad in het Prinses Beatrixpark in Schiedam. De jongeman, een fervent kickbokser, had geen wapen op zak. Er waren geen andere politiemensen aanwezig toen de agent het slachtoffer dodelijk raakte.

In het Beatrixpark werd op dat moment gezocht naar een verdachte van een beroving waarbij zou zijn geschoten. Het slachtoffer van die beroving alarmeerde de politie en gaf een signalement door. Mitchel voldeed aan dat signalement. Opmerkelijk is dat het Openbaar Ministerie niet weet of Mitchel de verdachte berover of het slachtoffer is. De persoon die de melding deed bij het alarmnummer is niet gevonden.