Nieuws
407668
Nieuws

Vrouw steeds vaker hoofdkostwinner

Amsterdam - De vrouw is steeds vaker de hoofdkostwinner: ruim een kwart van de vrouwen verdient meer dan hun partner. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vorige week onder gemiddeld 69 duizend respondenten per dag.

Vrouwen zetten hiermee hun financiële inhaalrace voort, aldus de onderzoekers van ING, want volgens cijfers van het CBS lag het aandeel vrouwelijke kostwinners in 2012 nog onder de 20%. Met name onder jongere generaties is het aandeel vrouwelijke kostwinners relatief hoog.

Ruzie

Van de mannen geeft ruim driekwart aan het niet belangrijk te vinden wie het meeste geld in het laatje brengt. Slechts één op de acht mannen vindt het prettiger meer te verdienen dan z’n vrouw.

Bij de vrouwen is hetzelfde beeld te zien: ook daar zegt de overgrote meerderheid het niet belangrijk te vinden wie het hoogste salaris heeft.

 

 

Vier op de tien mannen zouden minder willen werken, wanneer het inkomen van hun vrouw sterk zou stijgen. De groep mannen die minder zouden willen werken bij sterk stijgende verdiensten van de partner, is hiermee vrijwel even groot als bij vrouwen.

Hoewel partners het dus niet zo belangrijk vinden wie het meest verdient, spelen financiële kwesties wel regelmatig een rol in ruzies: ruim een kwart heeft weleens een woordenwisseling met zijn partner over geld, met name jongeren. Een op de zes twintigers en een op de acht dertigers hebben zelfs 'regelmatig’ ruzie over financiën.