Nieuws/Buitenland
407882
Buitenland

Erdogan belt Merkel over genocidewet

ANKARA - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een wetsvoorstel over de Armeense genocide. De Duitse Bondsdag overweegt de dood van honderdduizenden Armeniërs aan het begin van de 20e eeuw te erkennen als volkerenmoord. Dit is tegen het zere been van Turkije.

De berichten over het gesprek tussen Erdogan en Merkel kwamen in eerste instantie van bronnen in het Turkse presidentieel paleis, maar Erdogan ging later op de dag tegenover journalisten in op het Duitse wetsvoorstel. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te ,,misleiden'' over wat er met de Armeniërs is gebeurd.

De Bondsdag stemt naar verwachting in juni over de erkenning van de Armeense genocide. Aangenomen wordt dat een meerderheid voor zal stemmen. Turkije ontkent echter stellig dat de dood van de Armeniërs voldoet aan de definitie van volkerenmoord. Ankara betwist het dodental, en dat er sprake was van een gerichte campagne tegen de Armeniërs.