Nieuws/Binnenland
408019
Binnenland

Korps door het stof: „Een inschattingsfout”

Politie wil leren van aanhouding Typhoon

ZWOLLE - Rapper Typhoon werd afgelopen maandag gecontroleerd door de politie.„Omdat de agenten de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden”, verklaart de politie de reden van de aanhouding van de 31-jarige Zwolse rapper, wiens naam Glenn de Randamie is. De politie gaat nu door het stof en spreekt van „een inschattingsfout, waar we van hopen te leren.”

Typhoon maakte het incident wereldkundig op zijn Instagram en zegt dat het niet de eerste keer is dat hij aan de kant is gezet door agenten voor een controle. „Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen”, laat de politie weten in een verklaring.

Het politiedistrict Zwolle grijpt het incident aan om van te leren. „Er is direct samen met betrokken agenten teruggekeken naar het incident en de aanleiding van de controle”, zegt districtschef Arjan Mengerink. „Dat vinden wij belangrijk, want de politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit. Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen.”

Kamer buigt zich over kwestie

Daarnaast kan Typhoon rekenen op excuses van het politiekorps. Ook bemoeiden PvdA-fractieleider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Jesse Klaver zich met de kwestie. „Dit is geen eenmalige misser van een individuele politieman. Racisme en discriminatie zitten hardnekkig diep in de samenleving”, stelt Samsom.

„Wat me misschien wel het meest raakt aan het bericht van Typhoon is dat hij zegt: ’De eerste stap naar verandering is benoemen’”, stelt Klaver op zijn Facebook-pagina. „Hij heeft gelijk. Geen incident zou stilzwijgend voorbij moeten gaan. Racisme en discriminatie horen niet bij Nederland!”