Nieuws
408129
Nieuws

Meer asielzoekers in bijstand

AMSTERDAM - De komst van asielzoekers zorgt voor een stijging van het aantal bijstandsontvangers. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in het eerste kwartaal met 18.000 toegenomen tot 459.000 ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015. Ruim 10.000 van de nieuwe uitkeringsgerechtigden is geboren in Syrië, meldt het CBS.           

Asielzoekers kunnen in Nederland een beroep doen op de bijstand vanaf het moment dat ze een verblijfsvergunning ontvangen. Van de Syriërs die sinds 2013 zijn ingeschreven in het bevolkingsregister ontvangt nu ongeveer driekwart bijstand, aldus het CBS. "Op het totale aantal bijstandsontvangers vormen asielzoekers echter nog steeds een kleine minderheid."

Naast asielzoekers zorgen ook jonge gehandicapten voor een stijging van het aantal bijstandsontvangers. Door strengere regels komen namelijk alleen jongeren die volledig arbeidsongeschikt zijn nog in aanmerking voor een zogenoemde Wajong-uitkering. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten tot 27 jaar moeten het tegenwoordig stellen met een bijstandsuitkering.    

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop