Nieuws/Binnenland
408133
Binnenland

Strafzaak tegen sigarettenfabrikanten aangekondigd

Honderden aangiften tegen tabaksindustrie

AMSTERDAM - Tussen de vijf- en zeshonderd mensen hebben inmiddels aangifte gedaan van zware mishandeling door de tabaksindustrie. Dat deden ze via de website sickofsmoking.nl.

De actie is een initiatief van de Zwolse longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en advocate Bénédicte Ficq, die eind april aankondigden een strafzaak tegen de tabaksindustrie te willen beginnen.

Ook de Hartstichting heeft zich achter het initiatief geschaard. Dat nieuws werd een dag voor Wereld Anti Tabaksdag bekend. Die dag werd al in 1989 in het leven geroepen door de Wereld Gezondheids Organisatie WHO, uit bezorgdheid over de miljoenen rokers die per jaar sterven aan de gevolgen van hun tabaksverslaving.

Vervolging

Ficq en Van Veen hopen voor september nog veel meer aangiftes te verzamelen. Die moeten een verzoek ondersteunen aan het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen.

Volgens Ficq valt aan te tonen dat de tabaksindustrie door het toevoegen van stoffen aan sigaretten die nicotine sneller laten werken, mensen zo snel mogelijk verslaafd probeert te maken. De nicotine veroorzaakt een onmiddellijk genotsgevoel. Daarnaast voegen fabrikanten smaakjes aan hun rookwaar, die bij verbranding op zichzelf ook verslavend en kankerverwekkend zijn.

Daaruit blijkt volgens Ficq de kwade opzet van de fabrikanten, én de voorbedachte rade. ,,Sigaretten worden zo ontworpen dat je eraan verslaafd moet raken. Alles is erop gericht om de vrije wil van de roker uit te schakelen, want de verslaving is de motor van hun omzet.”

Uniek

Als het tot een strafzaak komt, dan is dat uniek. Tot nu toe is internationaal alleen geprobeerd om de tabaksindustrie aan te pakken via civiele procedures.