Nieuws/Binnenland

Rutte trapt op de EU-rem

Door Ruud Mikkers

EPA

TALLINN - We moeten vooral niet te hard gaan met het lanceren van ideeën om de EU te verbouwen. Eerst maar eens doen wat de landen al hebben afgesproken, vindt premier Rutte. Binnen 1 tot 1,5 jaar voorziet hij wel dat er echt knopen doorgehakt gaan worden, want de druk in de EU om verder te integreren is enorm.

EPA

Hij verpakt het in aardige woorden, maar eigenlijk ziet Rutte helemaal niets in de plannen van Emmanuel Macron, de Franse president die zo graag voortvarend wil beginnen met een uitgebreide verbouwing van het Europese project. In de Estse hoofdstad Tallinn, waar de EU-leiders bijeenkwamen voor een top, toonde hij zich in feite de anti-Macron.

Beter weinig beloven en meer leveren dan andersom, aldus de VVD-voorman. „Probeer nou niet hele grote vergezichten te schetsen, vervolgens zijn mensen teleurgesteld als er weinig van komt.”

Volgens Rutte moeten landen die onderpresteren in de eurozone eerst maar eens gaan hervormen. „Je ziet dat er nog landen achterblijven. Een land als Frankrijk gaat nu overigens wèl hervormen”, is de premier nog scheutig met een compliment voor Macron. Een nieuwe regel die hij voorstelt is dat alleen landen die echt werk maken van het hervormen van hun economie aanspraak kunnen maken op de zogeheten structuurfondsen, potten met Brussels geld waar vooral Zuid- en Oost-Europa gebruik van maken.

Macron en ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben een ambitieuze agenda opgesteld. Daarbij gaat het vooral om de eurozone die wat hen betreft minimaal een minister van Financiën moet krijgen. „Maar niemand heeft mij nog verteld hoe dat er concreet uitziet”, aldus Rutte. Macron bleef daar ook van weg in zijn EU-speech afgelopen week, ook al was meer invulling van zijn plannen verwacht. „Verstandig”, vond de premier.

Volgens de Nederlandse premier is het ’mooi’ dat Macron allerlei ideeën inbrengt, maar erg enthousiast klinkt hij niet. „Wat ik belangrijk vind is dat we groei gaan realiseren die beloofd is met euro. Schokken moeten zoveel mogelijk nationaal worden opvangen. Nederland heeft economie hervormd en bezuinigd daar waar het kon. Dat is nodig om schokken te kunnen opvangen.”

Nederland toont zich met Rutte’s opstelling zeer behoedzaam. In feite kan de premier achterover blijven hangen zolang bondskanselier Merkel nog verwikkeld is in de vorming van een Duitse regering. Komt de FDP daarin dan zal dat voor Rutte een opluchting zijn, want de Duitse liberalen zitten zeer op zijn behoudende lijn.

Toch ziet hij een speciale taak voor ons land weggelegd in de toekomstdiscussie over de EU. „Wij moeten als oprichter (van de EU, red.) wel het voortouw pakken vind ik.” Macron zal dat toch anders zien.

Lees meer over

Correspondent Brussel

RMikkers