Nieuws/Binnenland
408957
Binnenland

Krokodillenbende ’goed geoliede organisatie’

AMSTERDAM - De krokodillen, die koffers met geld bewaakten, kwamen welgeteld eenmaal ter sprake. De rechter was in de pro forma-zitting vooral geïnteresseerd in de tien drugscriminelen, die volgens het Openbaar Ministerie een goed-geoliede organisatie vormden.

Elf mannen en vrouwen werden 23 februari opgepakt op verschillende plekken in Amsterdam en Almere. Er werden vuurwapens en het zwaar verslavende crystal meth aangetroffen. Twee levensgrote krokodillen beschermden een partij drugsgeld van tenminste twee ton.

Van de elf verdachten was de eigenaar van de krokodillen definitief afgevallen. Het OM en de advocaten hielpen tijdens de eerste zitting een aardig beeld te schetsen van de verhoudingen tussen de overige tien mannen en vrouwen. Sommige banden zijn nauw; vader en zoon, man en vrouw.

Eén man klapte tegen de politie uit de school over de bende. Hij wees de leider van de groep aan - die al ruim tien jaar een syndicaat zou leiden - en degene die voor de aanvoer van drugs zorgde. De verklaringen stonden in veel gevallen recht tegenover elkaar.

21 juli volgt de tweede pro forma-zitting. Pas eind van het jaar volgt de inhoudelijke behandeling van de zaak.