Nieuws/Binnenland
409059
Binnenland

Bianca (12) mag niet mee op schoolkamp vanwege gedragsstoornis

OBS Theo Thijssen in Assen verbood Bianca (12) om mee te gaan op schoolkamp.

OBS Theo Thijssen in Assen verbood Bianca (12) om mee te gaan op schoolkamp.

ASSEN - In Assen is grote ophef ontstaan nu de 12-jarige Bianca van der Veen van haar school OBS Theo Thijssen niet mee mag op schoolkamp. De moeder van het meisje, dat een gedragsstoornis heeft, is woest op de onderwijsinstelling. En het College voor de Rechten van de Mens stelt dat kinderen niet zomaar geweigerd kunnen worden voor een klassenuitje.

OBS Theo Thijssen in Assen verbood Bianca (12) om mee te gaan op schoolkamp.

OBS Theo Thijssen in Assen verbood Bianca (12) om mee te gaan op schoolkamp.

Bianca zou gisteren met groep 8 vertrokken zijn naar Friesland. Volgens haar moeder Raquel van der Veen had ze zich enorm op het tripje verheugd. ,,Ze had haar tas dit weekend al gepakt en het zou een prachtige afsluiting van haar tijd op deze school geworden zijn.” Maar het liep anders. Enkele dagen voor vertrek werd Raquel gebeld door de school. ,,Ze vertelden dat Bianca niet mee mocht, omdat ze die gedragsstoornis heeft.”

Raquel biedt aan dan maar zelf mee te gaan of elke dag naar Friesland op en neer te rijden. ,,Dan kon ze alsnog, leek me. Maar de school weigerde mee te werken. Ze mocht gewoon niet.” Bianca heeft oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. ,,Ze kan heel boos worden en stampvoeten. Soms gillen. Maar ze valt nooit iemand aan en zal nooit iemand pijn doen.”

Buitengesloten

De 12-jarige scholier wordt behandeld door een psycholoog en ging de afgelopen tijd ook gewoon naar school. ,,Het is niet zo dat ze elke dag het klaslokaal op de kop zet. En iedereen op school is op de hoogte van haar stoornis. Dus echte problemen levert het niet op.” Bianca is de enige die niet mee mag. Zo vertrok zo’n beetje heel haar schoolklas gisteren naar Friesland. ,,Hier krijgt ze een enorme knauw van. Ze wordt buitengesloten. Ik ben ziedend”, zegt de aangeslagen moeder.

Voor Bianca is nu op school een aangepast programma geregeld, maar haar ouders hebben haar ziek gemeld. Directeur Paul Moltmaker van Stichting Plateau Openbaar Onderwijs Assen, waar de Theo Thijssenschool onder valt, zegt druk in gesprek te zijn met de ouders. Hij bevestigt dat Bianca niet mee mocht en dat de school ‘daar zo zijn redenen voor heeft’. ,,Maar die uitleg geef ik alleen aan de ouders en niet aan de media.” Volgens moeder Raquel is er gisteren een gesprek geweest, maar kwam daar niets uit.

Het College voor de Rechten van de Mens laat weten dat het uitsluiten van kinderen voor een reisje alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag. Het uitgangspunt zou moeten zijn dat elk kind mee kan doen, en daarvoor moet alles in het werk worden gesteld. ,,De ouders van dit meisje zouden de zaak bij ons college aanhangig kunnen maken, maar dat is nu nog niet gebeurd”, stelt een woordvoerster. Het weigeren op schoolkamp komt volgens haar zelden voor.