Nieuws/Buitenland
409064990
Buitenland

Activist Wong veroordeeld tot celstraf voor protest Hongkong

Joshua Wong (24).

Joshua Wong (24).

HONGKONG - Een rechtbank in Hongkong heeft de bekende activist Joshua Wong en twee mede-dissidenten woensdag veroordeeld tot celstraffen voor het leiden van een ongeoorloofd protest tegen de regering. Wong (24) kreeg 13,5 maanden gevangenisstraf opgelegd. Zijn mede-activisten Agnes Chow en Ivan Lam kregen respectievelijk 10 maanden en 7 maanden celstraf.

Joshua Wong (24).

Joshua Wong (24).

Wong stond samen met de twee andere activisten terecht vanwege betrokkenheid bij de protesten tegen de regering van vorig jaar buiten het hoofdbureau van de politie in Hongkong. Kort voordat het proces begon, had Wong al aangekondigd schuldig te zullen pleiten.

Wong, die pas 17 jaar oud was toen hij het gezicht werd van de door studenten geleide democratieprotesten in 2014, kon een maximale gevangenisstraf van drie jaar krijgen. De rechter matigde de straf van de activisten, omdat ze schuldig hadden gepleit.

"Onmiddellijke opsluiting is de enige geschikte optie"

„De beklaagden riepen demonstranten op om het hoofdkwartier te belegeren en schreeuwden leuzen tegen de politie”, zei rechter Wong Sze-lai terwijl ze het vonnis voorlas. „Onmiddellijke opsluiting is de enige geschikte optie”, voegde ze eraan toe.

Chow (23) barstte in tranen uit toen de zin werd voorgelezen. „De komende tijd zal zwaar zijn, maar we houden vol”, schreeuwde Wong terwijl hij werd weggeleid.

Wong bezwoer zijn strijd voor democratie voort te zetten. „Dit is niet het einde van de strijd. We sluiten ons nu aan bij de strijd in de gevangenis naast vele moedige demonstranten. Die strijd is minder zichtbaar, maar is essentieel voor democratie en vrijheid in Hongkong”, verklaarde Wong kort na zijn veroordeling op Twitter.

In de Chinese stad Hongkong waren vorig jaar maandenlange, vaak gewelddadige protesten waarbij miljoenen inwoners de straat op gingen. Peking en de lokale autoriteiten wezen de eisen van de demonstranten voor vrije verkiezingen af en traden hard op tegen aanhangers van democratie.