Nieuws
409070
Nieuws

Strengere regels gelden ook voor toeristen

’Griekse grens cash betalen naar €500’

Amsterdam - De Griekse autoriteiten hebben het maximumbedrag voor contante betalingen nog wat verder verlaagd. Vanaf 1 juli mag een cash transactie nog hoogstens €500 behelsen, dat was €1500. Bedrijven moeten onderling zelfs vanaf €50 alles via de bank regelen.

Een wetsvoorstel van die strekking wordt ’een dezer dagen’ in het parlement behandeld, schrijft de Griekse krant Kathimerini. De regels zijn bedoeld om meer investeringen in elektronisch betalingsverkeer los te krijgen, maar vooral om belastingontduiking tegen te gaan.

Luxe

Grieken die minder dan €9000 per jaar verdienen hoeven geen taks te betalen, en daar wordt vaak mee gesjoemeld. Zo komt het voor dat op papier slecht verdienende Grieken er een luxe levensstijl op nahouden.

Door iedereen nu te verplichten inzicht te bieden in zijn of haar uitgavenpatroon (ten minste 10% moet met de fiscus worden gedeeld, onder meer dus via afschriften van pin- en creditcardbetalingen), hoopt de regering in Athene meer inzicht te krijgen in de inkomsten van haar onderdanen.

Ook toeristen

De strengere regels gelden ook voor toeristen, legt een expert uit op het forum van Tripadvisor. Wie bijvoorbeeld een hotelrekening van meer dan 500 euro wil betalen, moet daarvoor de bankpas of creditcard trekken. Lees hier tips over geldzaken