Nieuws/Binnenland
409237
Binnenland

Vrouwelijke voorzitter krijgt kaakslag

Matpartij Arubaans parlement

ORANJESTAD - Het Arubaanse parlement was woensdag het toneel van een ordinaire matpartij. Kamervoorzitter Marisol Lopez-Tromp zou na een debat over huishoudelijke aangelegenheden door haar ondervoorzitter Chris Dammers op haar kaak zijn gemept. Beiden zijn AVP-politicus en partijgenoten van premier Mike Eman.

,,De ondervoorzitter heeft me met zijn vuist op mijn kaak geslagen’’, bevestigt Lopez-Tromp tegenover De Telegraaf. Na het voorval deed ze in Oranjestad aangifte van de mishandeling. AVP-collega Dammers ontkent te hebben uitgehaald naar de tengere vrouw, maar hij geeft toe te hebben geduwd. Volgens hem was het juist de voorzitter die sloeg.

De gemoederen liepen hoog op omdat Lopez-Tromp haar collega tot de orde riep wat betreft het goedkeuren van peperdure en verre dienstreizen. Parlementariërs van het Caribische eiland reizen zo geregeld voor vergaderingen door Latijns-Amerika en de Cariben dat het budget razendsnel op raakt. Lopez-Tromp: ,,Vandaag accordeerde hij weer dienstreizen buiten de agenda om.’’

Direct na het handgemeen stormde de partner van Lopez-Tromp de vergaderzaal binnen en wilde Dammers bij de lurven grijpen. Er volgde een achtervolging van enkele rondjes door de zaal die door aanwezigen werd gefilmd. Omstanders wisten de twee heren uit elkaar te houden. Oppositieleider Evelyn Wever-Croes, die het tafereel zag gebeuren, is geschokt. ,,Dit is gênant. Onacceptabel voor een parlement’’, zegt de MEP-fractieleider.