Nieuws/Binnenland
409266
Binnenland

Havo-examen was lang, maar wel te doen

’Veel lastige termen in het scheikunde-examen’

 

Een fotonenboer, energiedichtheid en ’groene airbags’. Eindexamenleerlingen van het Alkmaarse Jan Arentsz vonden veel woorden in het havo-scheikunde examen gisteren maar moeilijk en onbekend. Maar hoewel de vakdocenten Pietjan Blommaart en Simone Ploeger het een lang examen vonden, is het volgens hen wel te doen.

,,In tegensteling tot het examen op het vwo. Dat was gewoon geen goed scheikunde-examen. Ik kan er nog boos over worden,” stelt Blommaart.

Maar gelukkig verliep het voor de meeste havisten soepeler. Lisette: ,,Ik vond het niet mega-moeilijk.” Daisy: ,,Er waren veel inzichtvragen.” Voor Lotte echter ging het niet helemaal vlekkeloos: ,,Vraag 1 ging goed en vervolgens liep ik vast. Pas bij vraag 15 kon ik weer verder.” Martijn vond het examen ook best moeilijk. ,,De vraagstelling was anders dan verwacht.” Dat beaamt Blommaart: ,,De stof is allemaal wel bekend, maar ze moesten een paar stappen maken voordat ze op dat bekende terrein uitkwamen. Dat kan verwarrend zijn.”

De kandidaten bogen zich vanmiddag onder andere over ‘amber in de buik van een potvis’. ,,Dat waren vragen over organische chemie. En natuurlijk kwam de bekende vraag terug of een stof nu hydrofoob of hydrofiel is,” licht Blommaart toe.

Instinker

Dė instinker van het examen blijkt vraag zes te zijn die behoort bij de tekst over de ‘groene airbag’. Docent Ploeger: ,,Daarbij moest je Argon wegstrepen.” Dat leidt tot ngeloof onder de kandidaten, die allemaal het verkeerde antwoord blijken te hebben gegeven. Ook vraag 10, waarbij een blokschema moest worden getekend, is als zeer lastig ervaren. Waar Ploeger een beetje van baalt is dat er weinig vragen over zuren en basen waren. ,,Zo jammer, we hebben daar veel op geoefend! En ze hoefden geen energieschema’s te tekenen; ook opvallend.”

De docenten menen dat het examen goed op niveau is. ,,Het is representatief voor wat we hebben geoefend. En er is teveel context; 15 pagina’s tekst. Dat mag echt wel wat minder. Al met al geven ze het niet weg dit jaar, je moet wel veel nadenken.”

De vwo’ers bogen zich vandaag over Frans en lijken wel tevreden met de teksten. Kijk ook naar onze Haagse examenvlogger Shula op het YouTube-kanaal van de Telegraaf over dit vwo-examen.