Nieuws/Binnenland
409268
Binnenland

Koning breekt lans voor 'kracht Europa'

BRUSSEL - „Europa begint aan de keukentafel”. Met die woorden drukte koning Willem-Alexander woensdag het Europese Parlement met de neus op de dreigende kloof tussen ’Brussel’ en de gemiddelde burger die steeds meer vindt dat óver hem besloten wordt in plaats van mét hem.

„De EU wordt vaak eerder al boeman en bemoeial dan als bondgenoot gezien.” Dat democratisch tekort heeft inmiddels in tal van lidstaten geleid tot de opkomst van anti-Europese partijen. Volgens Willem-Alexander kan Europa alleen overleven als wordt samengewerkt om alle uitdagingen zoals de vluchtelingenstroom, terrorisme en klimaatbeheersing en werkloosheid het hoofd te bieden.

Hij sprak in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap, zijn moeder deed dat in het verleden twee maal eerder. Meteen joeg hij de PVV in de gordijnen door de Britten indirect uit te nodigen bij de EU te blijven. „De ’English Rose’ hoort er bij.”

„De Europese Unie mag geen eliteproject zijn; alle burgers van alle lidstaten moeten zich in de Unie thuis kunnen voelen. De Europese Unie is immers van ons allemaal, de hoogleraar, de vrachtwagenchauffeur, de kleine ondernemer, de werkzoekende, de gepensioneerde en de vluchteling. Burgers kunnen alleen Europese burgers worden als ze zich in eigen land , stad en dorp thuis blijven voelen,” aldus Willem-Alexander.

„Het Europese verhaal kan alleen samen worden geschreven, al zestig jaar is de Euroese samenwerking een brug die we bouwen naar de toekomst. Aanvankelijk was die brug smal, maar in de loop der jaren werd de basis breder, het eisenpakket groter en reikten de ambities verder. Of de brugconstructie ons kan blijven dragen is aan ons. Alles hangt af van de mate waarin wij erin slagen de verbindingen sterk en het bouwwerk stabiel te houden. Essentieel daarbij bent U, als vertegenwoordigers van de burgers van Europa, in al hun diversiteit.”

Willem-Alexander ging ook in op de reeks terreuraanslagen in Europa, zoals in Parijs en Brussel. „Er waait een gure wind door Europa, veel wat ons Europeanen dierbaar is, staat onder druk.”

„De verwezenlijking en handhaving van de gemeenschappelijke rechtsorde gaat met veel discussie en meningsverschillen gepaard. Dat wordt soms gezien als teken van zwakte, maar het is een bewijs van kracht. Debat en vrijheid van meningsuiting horen bij ons. Alleen in dictaturen is er geen publieke discussie.”

„En de EU heeft vrede gebracht, niets went zo snel. Sinds vorming van de EU heeft geen enkele lidstaat meer een schot op een andere lidstaat gelost. Ik behoor tot de eerste generatie Europeanen in de geschiedenis die dat geluk ten deel valt. En ik wens komende generaties datzelfde geluk toe.”