Nieuws/Buitenland
409295
Buitenland

Zwitserse leerling moet lerares hand geven

BASEL - Leerlingen die op school weigeren hun leraar of lerares een hand te geven kunnen een boete krijgen in het Zwitserse kanton Basel-Land van tot 5000 franc (4500 euro).

De onderwijsautoriteiten in het dichtbevolkte kanton vlak onder de stad Basel hebben dit woensdag bepaald, meldden Zwitserse media. De uitspraak is er een in een slepende juridische strijd naar aanleiding van de weigering door twee islamitische scholieren hun lerares op een basisschool een hand te geven.

De onderwijsautoriteit stelde dat het algemeen belang met betrekking tot gelijkheid van man en vrouw en tot de integratie van buitenlanders in het land zwaarder weegt dan het belang van vrijheid van godsdienst.

Het begroeten met een handdruk van de leraar is gebruikelijk in veel Zwitserse scholen. Twee jongens van Syrische komaf weigerden op school in Therwil een lerares de hand te geven. Ze zeiden dat hun islamitische godsdienst niet toestaat dat ze als ongetrouwde jongeren fysiek contact hebben met vrouwen die geen familie zijn. De school had hen speciale toestemming gegeven om de handdruk te weigeren, maar dat heeft in heel Zwitserland tot een grote politieke en juridische strijd geleid.