Nieuws/Binnenland
409345
Binnenland

Twijfel Rekenkamer langjarig defensiebudget

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer staat niet te juichen bij het idee om het budget van het ministerie van Defensie voor een aantal jaren vast te leggen. Volgens president Arno Visser heeft de Kamer al voldoende middelen tot haar beschikking om tot meer stabiliteit in de Defensiebegroting te komen.

De Tweede Kamer sprak woensdag met deskundigen over het idee om de begroting voor een langere periode vast te leggen. Dat moet leiden tot meer continuïteit en zekerheid bij Defensie. Ook zou Nederland internationaal een betrouwbaardere partner worden. In Zweden en Denemarken wordt het militaire budget al langjarig vastgelegd.

,,Ik vraag me sterk af of dit het instrumentarium is dat u nodig heeft'', zei Visser. Volgens hem moeten de Kamerleden de middelen die ze beschikbaar hebben beter gaan gebruiken. Vorige week uitte de Rekenkamer nog scherpe kritiek op de uitgaven van vorig jaar van Defensie.

Margriet Drent van het instituut voor internationale relaties Clingendael denkt dat de financiële middelen voor de krijgsmacht voor een periode van vijf of zes jaar zouden moeten worden vastgelegd. Het moet in elk geval over een kabinetsperiode worden heen getild om politiek opportunisme te voorkomen, stelde Rob de Wijk van denktank HCSS.

Volgens Hanneke Schuiling, directeur-generaal Rijksbegroting van het ministerie van Financiën, is het wel mogelijk om het Deense model hier in te voeren als daarover onder de partijen brede overeenstemming is. Ze wees er wel op dat het vastleggen van de begroting voor een aantal jaren nieuwe ingrepen echter niet uitsluit. ,,Een meerderheid kan in Denemarken nog steeds ingrijpen in de begroting.''