Nieuws/Binnenland
409346
Binnenland

’In sommige steden kun je zwemmen in de haven’

Zwemwater is steeds schoner

Ons zwemwater is steeds schoner.

Ons zwemwater is steeds schoner.

KOPENHAGEN - Het zwemwater in Nederland is weer schoner geworden, zowel aan de kust als in het binnenland. Was in 2014 nog bijna 5 procent vervuild, vorig jaar was dat gedaald naar 3,4 procent.

Ons zwemwater is steeds schoner.

Ons zwemwater is steeds schoner.

Dat staat in het woensdag gepubliceerde zwemwaterraport van het Europees Milieuagentschap (EMA). In Nederland werden op 714 locaties monsters genomen en gecontroleerd op vervuiling door menselijke of dierlijke uitwerpselen.

In totaal werden tijdens het zwemseizoen ruim 21.000 locaties verspreid over Europa onderzocht. De meeste plekken met vervuild zwemwater werden aangetroffen in Italië, Frankrijk en Spanje.

In 96 procent van de onderzochte plekken was de waterkwaliteit op zijn minst acceptabel en bij 84 procent zelfs uitstekend. In Nederland werd vorig jaar ruim 74 procent als uitstekend beoordeeld. Langs de kust scoort Nederland hoog. Vervuild zwemwater is vooral te vinden in Noord- en Zuid-Holland, maar ook in Friesland en Groningen.

’Zwemmen in haven’

Het gaat steeds beter met het zwemwater, stelt EMA-directeur Hans Bruyninckx vast. ,,In sommige steden kunnen mensen zelfs zwemmen in openbaar water in de haven.’’