Nieuws/Buitenland
409348
Buitenland

Taliban spreken verklaring nieuwe chef tegen

ISLAMABAD - Een woordvoerder van de Afghaanse Taliban heeft woensdag ontkend dat de nieuwe leider van de extremistische beweging al een videoboodschap heeft verspreid. In een boodschap die volgens twee Talibancommandanten van de nieuwe leider Haibatullah Akhundzada zelf is, stelt Akhundzada dat er van vredesgesprekken geen sprake meer kan zijn. Korte tijd later weersprak de Talibanwoordvoerder dat op internet.

In de videoboodschap zou Akhundzada duidelijk maken dat de beweging niet meer met de regering in Kabul wil praten. ,,We komen op geen enkel vredesoverleg meer'', luidde de verklaring. De voorganger van Akhundzada, de mullah Akhtar Mansour, is afgelopen week door een Amerikaanse luchtaanval met behulp van een drone in Pakistan om het leven gebracht.

Volgens bronnen bij de Taliban wordt er gezocht naar de persoon die de Amerikanen heeft verklapt waar Mansour was. Akhundzada is naar verluidt in een geheime bijeenkomst die dinsdag begon tot leider gekozen. Hij zou op de bijeenkomst veel tegenstanders hebben gehad, maar de beweging wil de gelederen sluiten om wraak te nemen op de VS.

De Taliban zijn soennitische extremisten van voornamelijk de stam van de Pathanen uit Afghanistan en Pakistan. Van halverwege de jaren negentig tot 2001 heersten de Taliban over vrijwel heel Afghanistan.