Nieuws/Binnenland
409355
Binnenland

41 mensen melden zich om zwijgcontract

DEN HAAG - Na de ophef over zwijgcontracten met gedupeerden in de zorg hebben 41 mensen zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De meldingen hebben betrekking op de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven, maakte de inspectie woensdag bekend.

De IGZ bekijkt bij alle meldingen of er ongewenste afspraken zijn gemaakt. Dat is het geval als er is opgenomen dat mensen moeten zwijgen of afzien van een gang naar de tuchtrechter of geen aangifte mogen doen bij de politie. Het afsluiten van zulke zwijgcontracten is echter niet verboden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had patiënten en nabestaanden eerder opgeroepen om zich te melden als ze ook zo'n zwijgcontract hebben getekend. Die oproep deed zij naar aanleiding van de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Hij stierf aan een ontstoken hartzakje, zonder dat een specialist hem had gezien. Het ziekenhuis bleek een schikking te hebben getroffen met de moeder van de jongen. In ruil voor de vergoeding zou ze niet naar de tuchtrechter stappen en zou ze haar aangifte bij de politie intrekken.

Schippers wil dat zwijgcontracten worden verboden.