Nieuws
409357
Nieuws

Kwart van Philips Lighting naar de beurs

Philips brengt een kwart van de aandelen in zijn lichtdivisie naar de Amsterdamse beurs tegen een indicatieve prijs van €18,50-€22,50. Particuliere beleggers kunnen tot woensdag 25 mei inschrijven.

Op basis van de indicatieve introductieprijs komt de marktwaarde voor Philips Lighting op €2,8 tot €3,5 miljard. Dat is aan de onderkant van de marktverwachtingen.

De inschrijfperiode begint vandaag om 9.00 uur. Institutionele beleggers hebben een halve dag langer de tijd om hun interesse kenbaar te maken dan particulieren, namelijk tot donderdag 26 mei, 12.00 uur.

Meerderheidsbelang

Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd, zo werd eerder al bekend. De opbrengst van het eerste blok aandelen komt op basis van de huidige prijsrange uit op €694 miljoen tot €844 miljoen. Inclusief de overtoewijzingsoptie gaat er tussen de €798 miljoen tot €970 miljoen naar Philips.

De aandelen, die het tickersymbool 'LIGHT' meekrijgen, worden aangeboden aan institutionele partijen en particuliere beleggers uit Nederland. Daarbij is tot 10 procent van de plaatsing voorbehouden voor particuliere beleggers uit Nederland. Ook ,,bepaalde gekwalificeerde institutionele beleggers'' uit andere rechtsgebieden kunnen de effecten kopen.

Omzet en winst

Philips Lighting heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en boekte in 2015 een omzet van €7,5 miljard. De operationele winst kwam daarbij uit op €331 miljoen. Het bedrijf blijft onder de leiding staan van zijn huidige topman, Eric Rondolat. De producten houden het Philips-logo.

Philips zelf wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak, die de afgelopen jaren een transformatie heeft ondergaan door de overgang van conventionele lampen naar ledverlichting, af. Eerder al noemde topman Frans van Houten van het 125 jaar oude Philips de geplande beursgang van Lighting een ,,historisch besluit'' voor het concern, dat in 1891 begon met de productie van gloeilampen.