Nieuws/Binnenland
409363
Binnenland

Afspraken over minder rompslomp in zorg

DEN HAAG - Tandartsen, wijkverplegers, apothekers, verloskundigen en psychologen kunnen straks meer tijd aan hun patiënten gaan besteden. Dat wordt mogelijk omdat zorgverzekeraars en zorgverleners afspraken hebben gemaakt om de administratieve rompslomp in de sector terug te dringen, maakte Zorgverzekeraars Nederland woensdag bekend.

,,Alle partijen hebben de handen ineen geslagen en hebben constructief aan oplossingen gewerkt waardoor zorgverleners geen tijd kwijt zijn aan onnodige administratie en meer tijd hebben voor zorg aan hun patiënten'', aldus de koepelorganisatie. In totaal maakte de koepelorganisatie afspraken met 24 brancheorganisaties.

Zo is er in de mondzorg het streven om volgend jaar papierloos te werken. Nu wordt er nog veel gewerkt met papieren formulieren. Dat geldt vooral in de langdurige zorg. In de paramedische sector is afgesproken dat zorgverzekeraars hun werkwijze zoveel mogelijk uniformeren.

Het voornemen om de bureaucratie te verminderen werd in oktober vorig jaar al aangekondigd. Bij huisartsen wordt hier al langer werk van gemaakt. Zij storen zich bijvoorbeeld aan formulieren die naar de bekende weg vragen. Ook dingen die dubbel moeten worden gedaan, zijn een bron van frustratie.

Het is niet duidelijk hoeveel geld kan worden bespaard met minder bureaucratie in de zorg.