Nieuws/Buitenland
409367
Buitenland

Porosjenko regelt uitruil Savtsjenko zelf

Savtsjenko (midden) spreekt de pers toe na haar terugkomst in Kiev.

Savtsjenko (midden) spreekt de pers toe na haar terugkomst in Kiev.

KIEV - President Petro Porosjenko is woensdag persoonlijk naar de Russische stad Rostov aan de Don gevlogen voor de uitwisseling van Nadezjda Savtsjenko. De Oekraïense helikopterpiloot werd in maart door een rechtbank in Rostov veroordeeld tot 22 jaar cel wegens moord op twee Russische journalisten.

Savtsjenko (midden) spreekt de pers toe na haar terugkomst in Kiev.

Savtsjenko (midden) spreekt de pers toe na haar terugkomst in Kiev.

Na aankomst in Kiev zei Savtsjenko dat ze alles had overleefd juist door degenen in Rusland die haar kwaad wilden berokkenen. Ze zal zich inzetten voor de Oekraïners die nog buiten het eigen land gevangen zitten, verklaarde ze in een emotionele toespraak. De piloot wordt in eigen land als een held beschouwd en heeft zelfs een plek in het parlement gekregen.

Savtsjenko werd geruild tegen twee Russen die in Oekraïne vastzaten. Jevgeni Jerofejev en Aleksander Aleksandrov vlogen mee met de president. Het duo werd door een Oekraïense rechtbank veroordeeld wegens ,,het uitvoeren van een geheime operatie" in Oost-Oekraïne.

Uitwisseling van Savtsjenko wordt door het Westen gezien als een gebaar dat de spanning tussen Rusland en westerse staten enigszins vermindert. Bovendien beslist het Westen binnenkort over de economische sancties die na de annexatie van de Krim tegen Moskou werden ingesteld.

De moord op de journalisten zou zijn begaan in Oost-Oekraïne in 2014. Savtsjenko werd door pro-Russische rebellen in Oekraïne gevangengenomen en overgedragen aan de Russen. De piloot zegt dat ze al was opgepakt voordat de moord werd gepleegd. Oekraïne betitelde het proces als een schijnvertoning en kreeg daarin steun van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het Westen heeft steeds aangedrongen op Savtsjenko's vrijlating.

Een week geleden weigerde Moskou nog aan een uitwisseling mee te werken, tenzij Oekraïne Savtsjenko haar straf in eigen land volledig zou laten uitzitten. President Poetin verleende haar woensdag gratie, zoals ook zijn Oekraïense ambtgenoot dat bij de twee Russen deed.