Nieuws/Binnenland
409384
Binnenland

CDA en SGP: stop buitenlandse steun voor moskeeën

DEN HAAG - Het CDA en de SP willen willen dat er een einde komt aan de financiële steun door buitenlandse overheden aan moskeeën in Nederland. De oppositiepartijen hopen daarmee de invloed van ultraorthodoxe moslims, zoals fundamentalistische salafisten, in islamitische gebedshuizen terug te dringen.

,,De directe financiering en beïnvloeding van gebedshuizen en geloofsgemeenschappen vanuit buitenlandse overheden staat op gespannen voet met de scheiding van kerk en staat'', aldus CDA-parlementslid Pieter Heerma woensdag. Hij en Sadet Karabulut (SP) riepen het kabinet op met voorstellen te komen om de financiering door buitenlandse overheden te stoppen.

Heerma wees tijdens een debat in de Tweede Kamer op instructies van de Turkse overheid aan Nederlandse moskeeën. Mannen zouden bij voorkeur niet en slechts in uiterste nood handen van vrouwen mogen schudden omdat dat ,,onrein en onwenselijk'' zou zijn.

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) kondigde voor de zomer een reactie van het kabinet aan op de buitenlandse inmenging in moskeeën en de buitenlandse geldstroom naar dergelijke gebedshuizen. Hij benadrukte dat zo'n politieke-religieuze invloed onwenselijk kan zijn en druk kan uitoefenen op mensen in Nederland.

De vraag is in hoeverre de overheid hier kan optreden, zei Asscher. Hij wees op de grote verantwoordelijkheid van religieuze instellingen zelf om openheid te geven over hun financiering.