Nieuws/Binnenland
409393
Binnenland

Valve aangeklaagd door oud-medewerker

Valve is voor $3,1 miljoen aangeklaagd door een oud-medewerker. De vrouw beweert dat de ontwikkelaar transgender personeel discrimineert en minderjarigen onder valse beloftes misbruikt voor gratis arbeid. Valve ontkent alle aantijgingen.

Volgens de vrouw, waarvan de naam niet bekend is, mocht ze in eerste instantie van Valve vanuit huis werken in Los Angeles vanwege haar geslachtsoperatie en depressie. In die tijd werd haar werkstatus van medewerker echter omgezet naar freelancer, waardoor ze niet langer van de arbeidsvoorwaarden gebruik kon maken zoals zorgverzekering en uitbetaling van overuren.

De tolk Spaans probeerde verder bij Human Resources aan te kaarten dat haar leidinggevende Torsten Zabka minderjarigen zonder betaling vertaalwerk liet verrichten met de belofte dat ze in de toekomst in dienst konden komen bij Valve. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Ook zou Zabka een vijandige werkomgeving gekeerd hebben, waardoor de vrouw door de leiding aangesproken werd met ‘het’.

Kort na de klachten werd haar contract beëindigd. Valve zou het werk voortaan uitbesteden aan een lokale tolk in Washington, ondanks dat de vrouw aangeboden had te verhuizen om te kunnen werken op Valve's campus in Bellevue. Dat aanbod sloeg de ontwikkelaar af.

Voor de ellende die de oud-medewerker heeft ondergaan, eist ze $1 miljoen voor algemene schade, $1 miljoen voor verlies aan inkomsten, $1 miljoen voor speciale schade en $150.000 aan onbetaald loon.

Valve laat in een verklaring weten alle aantijgingen te ontkennen. De rechter gaat zich over de zaak buigen.