Nieuws/Binnenland
409409
Binnenland

Onderzoek oud-justitietopman Demmink klaar

Joris Demmink

Joris Demmink

ROTTERDAM - Het strafrechtelijk onderzoek naar de beschuldiging tegen oud-justitietopman Joris Demmink dat hij minderjarige kinderen zou hebben misbruikt, is afgerond. Naar verwachting wordt volgende maand besloten of Demmink wordt vervolgd, laat het Openbaar Ministerie weten.

Joris Demmink

Joris Demmink

De inmiddels gepensioneerde Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Het onderzoek van de rijksrecherche richtte zich op zijn mogelijke betrokkenheid halverwege de jaren negentig bij de verkrachting van twee toen minderjarige jongens in Turkije.

Het OM deed verscheidene rechtshulpverzoeken aan Turkije voor hulp bij het onderzoek. De Turkse autoriteiten hebben onlangs echter laten weten dat ze niet meewerken. De Turkse wet belemmert de uitvoering van de onderzoeken, aldus het OM.

Ook werd een zogenoemd oriënterend feitenonderzoek ingesteld waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink, ook in Nederland, zijn onderzocht. De resultaten hiervan weegt het OM nu eveneens.