Nieuws
409415
Nieuws

Griekse rente zakt onder 7%

ATHENE (AFN) - De rente op Griekse staatsleningen met een looptijd van tien jaar is woensdag voor het eerst sinds november onder de 7 procent gedaald. Dat gebeurde na het nieuws dat Griekenland een nieuwe uitbetaling krijgt van 10,3 miljard euro door de eurolanden en verlichting krijgt bij zijn schulden.

De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) heeft in de nacht van dinsdag en woensdag besloten het geld vrij te maken voor Griekenland. De uitbetaling, die er volgt na instemming door de nationale parlementen in de eurolanden, komt in delen. Een eerste bedrag (van 7,5 miljard euro) zou Griekenland al in de tweede helft van juni tegemoet kunnen zien. Hiermee kan het Zuid-Europese land een aantal forse afbetalingen doen. Zonder steun van zijn geldschieters zou Athene mogelijk in de financiële problemen zijn gekomen.

Op korte termijn en na het einde van het huidige steunprogramma, in 2018, zegden de eurolanden schuldverlichting toe. Op veel langere termijn wilde de eurogroep zich niet concreet vastleggen, maar werd de belofte gedaan dat Griekenland ook in de toekomst zal worden geholpen als dat nodig zou zijn.