Nieuws/Binnenland
409417
Binnenland

Gerechtshof buigt zich over verzoek vader

’Sharleyne (8) dood na misdrijf’

LEEUWARDEN - De tragische dood van het 8-jarige meisje Sharleyne, waar het gerechtshof in Leeuwarden zich vandaag over buigt, is vrijwel zeker een misdrijf.

Dat concluderen criminoloog Harrie Timmerman en oud-rechercheur Dick Gosewehr na een review van het dossier. Politie en justitie lijken ernstig te hebben gefaald door de dood van het Hoogeveense meisje niet grondig te onderzoeken en af te doen als zelfmoord of een ongeluk. Recherche en OM hebben belangrijke sporen over het hoofd gezien en zelfs volledig genegeerd, vinden de twee onderzoekers. “In dit dossier vraag ik me af waar de menselijkheid in onze wereld is gebleven. Het is schandalig zoals deze zaak is afgedaan”, aldus Timmerman.

Sharleyne werd vorig jaar juni dood gevonden, onderaan de flat waar zij met haar moeder op de tiende etage woonde.

Dagenlang alleen thuis

Hulpverleningsinstanties en politie waren er al jaren van op de hoogte dat het meisje ernstig werd verwaarloosd, maar grepen niet in. Zo was bekend dat de moeder, een alcoholiste, het kind soms dagenlang alleen thuis achterliet. De vader van Sharleyne deed talloze vergeefse pogingen om zijn dochtertje bij de vrouw weg te laten halen.

Tal van feiten en omstandigheden geven aan dat Sharleyne hoogstwaarschijnlijk om het leven is gebracht door haar van de flat te gooien. Een patholoog van het NFI vond op het lijkje verstikkingssporen en verwondingen die bij moord en niet bij een ongeval of bij suïcide passen.

Moeder zwijgt

Hoewel de sporen en het letsel boekdelen spreken, werd nooit een rechercheteam op de zaak gezet en kwam er geen groot onderzoek. Sharleyne’s moeder zat destijds kortstondig vast. “Omdat zij halsstarrig bleef zwijgen, kwamen we niet verder”, zegt het OM nu. “De enige die helderheid kan geven, is de moeder.”

Sharleyne’s vader legt de zaak vandaag in een beklagprocedure voor aan het Friese gerechtshof. Dat kan OM en politie alsnog opdracht geven tot nieuw onderzoek. Het besluit van de raadsheren volgt over enkele weken.