Nieuws/Binnenland
409418
Binnenland

Irritaties lopen steeds hoog op

Grimmige sfeer zaak Staatsliedenbuurt

Getuige Benaouf A.

Getuige Benaouf A.

LIVE - De sfeer in de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is grimmig tijdens de behandeling van de Staatsliedenbuurt zaak. Verdachte Anouar B. en getuige Benaouf A. voeren felle discussies en moeten herhaaldelijk tot de orde geroepen worden door het hof.

Getuige Benaouf A.

Getuige Benaouf A.

Benaouf A. wordt vandaag in de ’Bunker’ gehoord als getuige in de hoger beroep-zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Hij was destijds het beoogde doelwit, maar wist te ontkomen. A. zit momenteel zelf vast voor een andere liquidatie.

Verdachten Anouar B. en Adil A. kregen van de rechtbank levenslang voor de poging tot het doodschieten van twee opponenten van Benaouf A. en het schieten op agenten. Ze gingen in hoger beroep.

Tijdens de zaak lopen de emoties in de zaal hoog op. De verdachten en getuige zitten enkele meters van elkaar af en hoewel het hof hen vraagt niet naar elkaar te kijken, blijven de rivalen elkaars blikken kruisen.

Discussies mondden ook uit in dreigementen. Zo herhaalde getuige Benaouf A. zijn grimmige belofte om de hele familie van Anouar B. te vermoorden, mocht zijn eigen familie iets overkomen naar aanleiding van de rechtszaak. Op de cynische glimlach van de verdachte zegt Benaouf: "Hij is wel aan het lachen, maar ik meen het."

Vervolgens vergaat het lachen de verdachte toch. Anouar B.: "Hij loopt me gewoon hier te bedreigen. Ik ken die pannenkoek niet eens!"

Tweets by @SaskiaBelleman

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");