Nieuws/Buitenland
409446
Buitenland

N-Zeeland gaat op muizenjacht

WELLINGTON - Nieuw-Zeeland gaat op muizenjacht en neemt ditmaal geen halve maatregelen. Een team van verdelgingsexperts is woensdag uitgerukt met twee schepen, drie helikopters en 65.500 kilo bestrijdingsmiddelen om de plaag op het grootste van de afgelegen Antipodeneilanden uiterlijk in 2019 te beëindigen. Dat is volgens de minister van Milieu Maggy Barry hard nodig om vogels en andere dieren leefruimte te bezorgen.

Barry vertelde dat de uitroeiing van de niet-inheemse knaagdieren de moeilijkste opdracht is die de regering ooit heeft gegeven. ,,Het eiland ligt in onstuimige zee en word gegeseld door antarctische stormen. Het is echt het einde van de wereld. De expeditie is een gigantische logistieke uitdaging. De operatie op Tegenvoeter-eiland, 760 kilometer ten zuidoosten van Nieuw-Zeelands zuidelijk eiland, kost 2,4 miljoen euro.

De muizen zijn waarschijnlijk in de negentiende eeuw geïmporteerd door robbenjagers. Op het onherbergzame tussenstation naar de zuidpool leven onder andere albatrossen en een papegaaiensoort de nergens anders voorkomt. Dat is de groene kakariki, de effen loopparkiet (Cyanoramphus unicolor).