Nieuws/Binnenland
409452
Binnenland

Vervoerders willen extra hulp

Den Haag - Vervoerders vragen extra hulp van de politiek bij het indammen van het excessieve geweld in het openbaar vervoer.

Zo wil de NS dat de overheid een plan uitrolt om verwarde personen beter op te vangen. Volgens de spoorvervoerder zorgen die voor grof geweld en suïcide op het spoor.

Spuugkits

De Amsterdamse vervoerder GVB wil dat een lokale proef met spuugkits wordt uitgebreid en landelijk wordt. Als medewerkers worden bespuugd dan dragen ze een kit bij zich waarmee de klodder kan worden opgeslagen en onderzocht. Via DNA-onderzoek kan de dader worden opgespoord en uiteindelijk worden gestraft.

Vervoerders Connexxion en Syntus willen meer geld van het Rijk en de regio om over te kunnen stappen op contactloos betalen in het ov. Vrijwel alle vervoerders willen cash geld uit bus en tram verbannen, omdat het aantal zeer gewelddadige overvallen sterk toeneemt. Om dat mogelijk te maken moeten volgens Syntus en Connexxion hard- en software worden vervangen. Ze hopen op financiële steun vanuit de overheid.

Boa’s

De twee lokale vervoerders vragen tevens aandacht voor betere inzet van boa's. Die inzet moet flexibeler, menen zij. "Waarom kan een boa, die in een winkelcentrum werkt, niet tijdens de spits ook bij ons aan de slag", vraagt Connexxion-directeur Juul van Hout zich af.

De vervoerders deden hun voorstellen in de Tweede Kamer. Daar waren ze uitgenodigd om te komen praten over de agressie waarmee hun personeel te maken krijgt.

Steeds bruter

Cijfers laten zien dat het geweld in het ov steeds bruter wordt. De vervoerders en het Rijk hebben eerder ook al maatregelen getroffen zoals camera's op stations en meer politie-inzet. Volgens de vervoerders moet er nog meer worden gedaan. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het probleem met staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur).