Nieuws
409455
Nieuws

Ondernemers: hoofdstad bananenrepubliek

Jules Ex en Vincent de Cloet van Vinnies. In de clinch met gemeente over de combinatie horeca en meubelverkoop.

Jules Ex en Vincent de Cloet van Vinnies. In de clinch met gemeente over de combinatie horeca en meubelverkoop.

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam raast achter een winkel op de Haarlemmerstraat aan die vintage meubelen verkoopt en tegelijkertijd een traiteur is.

Jules Ex en Vincent de Cloet van Vinnies. In de clinch met gemeente over de combinatie horeca en meubelverkoop.

Jules Ex en Vincent de Cloet van Vinnies. In de clinch met gemeente over de combinatie horeca en meubelverkoop.

Vorige maand besloot de gemeente in hoger beroep te gaan bij de Raad van State omdat ze niet wil dat de zaak op de populaire Haarlemmerstraat een ruimere traiteurfunctie heeft verworven dan de gemeente normaal gesproken toestaat.

Deze week bereikte de zaak een kookpunt in de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum.

De Voorzieningenrechter had echter eerder dit jaar geen tweede zitting nodig om tot de conclusie te komen dat Vinnies, zoals de zaak heet, de vergunning om zijn mixformule van de verkoop van vintage meubelen en een traiteur waarbij gekochte etenswaar ter plekke genuttigd kunnen worden, op correcte wijze verkregen heeft.

Ruimere mogelijkheden

Vier jaar geleden bedachten Jules Ex en Vincent de Cloet, beiden afkomstig uit de horeca, een nieuwe winkelformule en startten Vinnies. Ze vroegen een vergunning aan om in een winkelpand op de Haarlemmerstraat net iets meer te doen dan gebruikelijk was. Ze wilden niet alleen een winkel, maar vooral ook eten kunnen serveren en wilden daarvoor ruimere mogelijkheden dan een Amsterdamse mengformule toestond.

Acht weken is de gebruikelijke termijn voor de gemeente om de aanvraag te beoordelen, maar de gemeente liet de de twee ondernemers weten meer tijd nodig te hebben en de termijn werd met zes weken verlengd. Na veertien weken blijkt de gemeente geen bezwaar te hebben en kan de nieuwe winkel van start.

Vinnies wordt een succes. "Er wordt geen alcohol geschonken. Er is geen terras. We houden ons aan de winkeltijdenwet", zeggen de twee ondernemers.

Dwangsom €10.000 per dag

Iedereen lijkt tevreden. Maar zes maanden na het verstrijken van de tweede termijn realiseerde de gemeente Amsterdam dat het had zitten slapen. Volgens de toen geldende officiële regels, had de aanvraag niet alleen in behandeling genomen moeten worden, maar had ook 'nee' moeten worden verkocht.

Om de druk op te voeren werd Ex en De Cloet gesommeerd om de exploitatie aan te passen aan de beperkte stadsregels. Voor elke dag dat de winkel langer open bleef, legde de gemeente een dwangsom van 10.000 euro op.

De twee ondernemers schrokken zich rot en zijn in beroep gegaan. De enige mogelijkheid die dan geboden wordt, is dat een door het stadsdeel zelfbenoemde 'onafhankelijke commissie' van drie eigen ambtenaren een finaal oordeel velt. "Het bleek een volledige thuiswedstrijd voor de gemeente", stelt De Cloet vast. De drie ambtenaren gingen volledig mee in het verhaal van stadsdeel Centrum.

Objectief?

Begrepen deden Ex en De Cloet het niet. En nog steeds beduusd van wat hen overkwam, vroegen ze een uitspraak van de Voorzieningenrechter. En tot grote verbazing trad, tijdens die zitting, Rachèl Clarijs, een van de drie leden van de 'onafhankelijke commissie' voor de gemeente op als juridisch adviseur. "Dan weet je niet wat je overkomt", zegt Ex. "Het voelt alsof je in een bananenrepubliek zit. Hoe objectief is die commissie geweest?"

Voor de Voorzieningenrechter was het echter klip en klaar en oordeelde op alle punten in het nadeel van de gemeente.

Wethouder Hekking

"Het krampachtige optreden van de gemeente Amsterdam beleeft een nieuw dieptepunt", zegt retaildeskundige Paul Moers over de zaak die nu speelt. "Dit is wethouder Hekking en Bromsnor ten top. Dit is de vorige eeuw. In heel Nederland komen dit soort blurring-concepten in het straatbeeld en worden de normen voor de retail losser gezet. Dan mag van Amsterdam verwacht worden dat ze het retail-lab van Nederland zijn. Die stad moet bruisen. Maar wat de gemeente Amsterdam nu doet, is van een kinderachtigheid die onvoorstelbaar is: kleinburgerlijkheid pur sang. Dit verwacht ik in een dorp, niet in onze hoofdstad."

Al jaren worstelt de gemeente met regelgeving op het gebied van zogeheten mengformules. Retailspecialisten adviseren gemeentes om juist meer horeca, en ook meer mengformules, in de winkelstraten toe te staan, maar de gemeente lijkt de veranderingen in de retail nauwelijks tot niet bij te kunnen benen.

Bezwaren

In het stadsdeel roert tot nu toe alleen de VVD zich. "In 2012 heeft het stadsdeel de kans gehad om het concept van Vinnies af te wijzen, maar heeft de termijn daarvoor laten verlopen", zegt fractievoorzitter Raphaël van Kraaij. "Daarmee is de vergunning automatisch verleend en kan de gemeente geen aanvullende eisen stellen. Daarom roep ik het stadsdeel op om het hoger beroep in te trekken."

Stadsbestuurder Boudewijn Oranje noemt de uitspraak van de Voorzieningenrechter 'onjuist'. "Het is belangrijk dat recht te zetten, want omzetting van winkel naar horeca is in strijd met vast beleid dat al jaren geldt." De gemeente vindt het moeilijk te verkroppen dat de rechter heeft vastgesteld dat het horeca-deel van de zaak op de Haarlemmerstraat onbegrensd is.

Ex en De Cloet zeggen juist opzettelijk een ruimere vergunning te hebben aangevraagd dan de door de gemeente vastgestelde regels voor een mengformule omdat ze nadruk wilden leggen op het horeca-deel van de zaak.

Max 4 tafels

Oranje laat via zijn woordvoerster weten dat de rechtbank de uitleg van de vergunning te ruim interpreteert. "De rechtbank stelt dat 'minimaal vier tafels' vergund is. In de aanvraag staat echter een minimaal aantal tafels, vier", laat ze weten. Dat duidt volgens de gemeente op niet meer dan vier tafels.

Moers vindt dat een vreemde gedachtengang en noemt het principe-neuken. "Amsterdam tast met dit beleid zijn eigen imago aan. Een goed speler kan ook zijn verlies erkennen. Wat hier gebeurt, is bestuurlijk triest. Ondernemers worden opgejaagd. De retail kan alle lucht kan gebruiken. Het wordt leuker en spannender door deze vorm van retail. Wat wil je als stad nog meer?

Lees hier meer ondernemersnieuws