Nieuws
409457
Nieuws

Tekstloze ’Kuifje’ moet 60.000 euro kosten

Amsterdam - Stripliefhebbers met een goed gevulde portemonnee kunnen hun collectie deze week met een uniek album uitbreiden: een van de slechts zeven bekende exemplaren van Kuifje in Afrika komt onder de hamer.

Het gaat om een album uit 1948 zonder tekst in de tekstballonnen, legt stripboekenexpert Jacques Pels van online veilinghuis Catawiki uit. „Het is een prototype-album dat werd gebruikt tijdens de voorverkoop in het buitenland. Het album heeft daarom geen titel op de voorkant en ook geen teksten in de tekstballonen. Het is tevens het eerste Kuifje album dat volledig in kleur verscheen.”

De schatting is dat het album tussen de 50.000 en 60.000 euro kan opbrengen. Pels: „Het album is na 68 jaar nog zo goed als nieuw, de zes andere exemplaren zijn er minder goed aan toe.”

De stripveiling herbergt naast het Kuifje album en een Suske en Wisketekening van ongeveer 12.000 euro nog een aantal andere bijzondere objecten. Zo kan er ook worden meegeboden op een zeldzame uitgave van het eerste album van Asterix (waarde 6000 euro), een levensgroot beeld van stripfiguur Nero (waarde 3000 euro) en een originele tekening van Lucky Luke (waarde 700 euro). Tot slot verwacht veilingmeester Pels een hoge opbrengst voor een aquarel van de westernstrip Blueberry gemaakt door tekenaar Giraud (waarde 18.000 euro).

De veiling duurt tot en met zondag 29 mei.