Nieuws
409464
Nieuws

Hypotheekrente voor het eerst onder 1 procent

AMSTERDAM - De hypotheekrente bereikt vrijdag een historisch laagterecord in Nederland. ABN Amro verlaagt die dag als eerste bank de hypotheekrente onder de 1 procent. De bank duikt met de rente voor 2 jaars vast naar 0,99 procent. Dat heeft de bank bevestigd na berichtgeving in onder meer De Telegraaf.

De huidige rente voor deze hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie staat nu nog op 1,7 procent.

De enorme verlaging bij ABN Amro volgt enkele dagen na het bericht dat de vier grootbanken hun traditionele meerderheid op de hypotheekmarkt terug hebben, ten koste van pensioenfondsen en verzekeraars. Mogelijk vormt dit het begin van een heuse prijzenoorlog op het gebied van hypotheekrentes. Door de historisch lage spaarrente wordt het steeds lastiger voor banken om hier meer klandizie te trekken.

Obvion biedt momenteel met 1,6 procent nog de laagte rente voor 2 jaars annuiteitenhypotheek met NHG. Regiobank volgt met 1,69 procent. Vorig jaar stootte ABN Amro kortstondig Rabobank nog van de troon als eerste hypotheekbank van het land.

Eurozone

De hypotheekrentes zijn al een tijdlang stevig aan het dalen. Dat hangt samen met het beleid van Europese Centrale Bank. Die houdt de rente in de eurozone al geruime tijd bijzonder laag en pompt indirect miljarden in de bankensector.