Nieuws/Binnenland
409490
Binnenland

Prinses Laurentien viert verjaardag in voorlopige woning

DEN HAAG - Prinses Laurentien viert vandaag haar vijftigste verjaardag. Ze woont voorlopig met haar man prins Constantijn en hun kinderen in het centrum van Den Haag. Zolang het huis wordt verbouwd dat zij kochten in de buurt Benoordenhout, verblijven zij in de ambtswoning van de grootmeester van koning Willem-Alexander aan het Lange Voorhout.

Het statige rijksmonument kwam vorig jaar leeg te staan toen grootmeester Marco Hennis naar Wenen vertrok, als de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk. De grootmeester is aan het hof de baas van de ongeveer 300 medewerkers. Nu wordt deze functie vervuld door Jan Versteeg, de voormalige ambassadeur in Griekenland. Doordat hij elders woont kan het prinselijk paar met hun kinderen Eloïse (13), Claus-Casimir (12) en Leonore (9) voorlopig beschikken over het huis van vier verdiepingen. Wat er met het pand gaat gebeuren als het nieuwe huis van het gezin volledig is opgeknapt, is niet bekend.

Het huis aan het Lange Voorhout is privé-bezit. Het kwam in de 19de eeuw al in gebruik bij het koninklijk huis voor personeel van paleis Korte Voorhout. Op initiatief van koningin Wilhelmina werden hier later tot de jaren ’80

Russen opgevangen, die vluchtten voor het communistische regime. Onder de rijke stucplafond gaven zij lessen Russisch aan de spionnen uit ons leger.

Taal

Prinses Laurentien is vooral bekend als promoter van de Nederlandse taal. Zij richtte de stichting Lezen & Schrijven op, waar gisteren al felicitaties voor de jarige erevoorzitter binnenkwamen: ,,Leren lezen en schrijven voor volwassenen. Ik wist niet dat zoiets bestond”, schrijft Tineke Wagner aan de prinses. ,,Ik was 49 jaar toen ik weer naar school ging en op mijn vijftigste kon ik mijn kleinkind al voorlezen. Proficiat! Blijf voor ons knokken!”, vraagt Wagner. Zij was tot voor kort één van de 2,5 miljoen Nederlanders die volgens recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer problemen hebben met lezen en schrijven.

Prins Constantijn volgt op 1 juli Neelie Kroes op als boegbeeld van StartupDelta, de organisatie die veelbelovende beginnende bedrijven naar ons land haalt. Hij is er nu nog vice-voorzitter, afgezien van speciaal adviseur van Andrus Ansip, die zich als vice-voorzitter van de Europese Commissie bezighoudt met zakendoen via internet.