Nieuws
409504
Nieuws

Bouwers zien af van zzp’ers

Bouwbedrijven durven minder vaak zzp’ers in te huren, omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over de modelovereenkomsten.

De bouwers huren zelfstandigen alleen nog in via intermediairs of als de zzp’er een BV heeft opgericht. Dat schrijft Zelfstandigen Bouw, de belangenbehartiger voor zzp’ers in de bouw, in een brief aan staatssecretaris Wiebes (Financiën).

Veel bouwbedrijven vrezen dat zij achteraf loonheffing moeten betalen wanneer zij een zzp’er rechtstreeks inhuren. Volgens voorzitter Charles Verhoef voeden commerciële intermediairs die geld verdienen aan de bemiddeling van zzp’ers die angst door onjuiste informatie te verspreiden.

,,De Belastingdienst doet niets om die spookverhalen de wereld uit te helpen. Zij schiet daarmee tekort in haar taak goede voorlichting te geven. Staatssecretaris Wiebes heeft beloofd intermediairs die een verkeerde voorstelling van zaken geven, daarop aan te spreken. Maar tot op heden heb ik daar niets van gezien.”

Verhoef zegt dat opdrachtgevers niet goed weten waar zij aan toe zijn met de modelovereenkomsten. Zij mogen bijvoorbeeld een ingehuurde zzp’er wel instructies geven, maar er mag geen gezagsverhouding bestaan. ,,Want dan beoordeelt de Belastingdienst de werkrelatie als een dienstverband en moet er loonheffing worden betaald.”