Nieuws
409509
Nieuws

‘Zuinig op de parel van de Wadden’

Texel internationaal op de kaart

Texel

Texel

Texel pronkt sinds vandaag op de negende plek in de lijst van Europese topbestemmingen van reisgids Lonely Planet. De hoge notering komt niet als verrassing voor de ondernemers op het grootste Nederlandse Waddeneiland. 

Texel

Texel

“Best wel logisch. Texel is al decennialang populair onder Nederlanders, Belgen en Duitsers. Fijn dat de rest van de wereld ook met het eiland geïntroduceerd wordt en dat we als internationale bestemming in de schijnwerpers staan”, zegt Ansgar van de Spek eigenaar van Hotel Tatenhove.

De eigenaar is niet bang voor een plotselinge stormloop van toeristen. “De mensen die hun hart aan Texel hebben verloren, keren soms wel vijf keer per jaar terug. Het is vooral in de zomervakantie druk doordat campings dan ook hun deuren openen. Maar het seizoen is eigenlijk vrij lang; van begin april tot na de herfstvakantie. We zijn dus wel gewend aan volgeboekte hotels. We horen thuis in de top .”

Beschermen

Ook Marianne Langeveld, eigenaresse van Boutique Hotel, is trots op de internationale aandacht: “Als eiland is de benoeming een mooie bekroning op het werk dat we hier met z’n allen verzetten. Het is een hele eer dat Texel zo hoog scoort op de lijst.”

Langeveld vindt wel dat het eiland beschermd moet blijven. “Het is nu aan ons om het eiland te beschermen. We willen de schoonheid van Texel graag delen met anderen, maar moeten wel opletten dat we het eiland niet uitputten. Dat hebben we tot nu toe goed weten te vermijden. Zo moeten we niet ineens het toegestane aantal toeristische bedden omhoog schroeven. Meer is niet altijd beter. Het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. We moeten zuinig blijven op de parel van de Wadden.”

Trekpleister

De Lonely Planet prijst Texel om haar duinen, witte stranden, natuurparken en dennenbossen. Daarnaast, zo stelt de gids, staat het eiland bol van de zomerse festiviteiten. Wouter de Waal directeur van VVV Texel vindt de wereldwijde erkenning wel op z’n plaats. “Voor ons is het altijd een zoektocht naar de juiste balans geweest tussen toeristen en de authenticiteit van het Waddeneiland. Naast behoud van het oude, dat zo typisch is voor Texel, is het eiland erg vernieuwend. Er wordt enorm veel uitgevonden door de inwoners. Zo staat er bijvoorbeeld een eigen biermerk in de steigers en worden er momenteel testen uitgevoerd met onze milieuvriendelijke veerboot Texelstroom. Daarnaast is Ronde om Texel uitgegroeid tot 's werelds grootste catamaran-zeilrace”, besluit de Waal.

Vind je de plotselinge internationale aandacht voor Texel terecht? We horen het graag!