Nieuws/Binnenland
409545
Binnenland

Rattenvanger jaagt met pindakaas

Ben Rentrop (64) uit Nijmegen vangt ratten met pindakaas.

Ben Rentrop (64) uit Nijmegen vangt ratten met pindakaas.

Nijmegen - Met een potje pindakaas heeft Ben Rentrop (64) uit Nijmegen een eind gemaakt aan de rattenplaag in zijn wijk. De afgelopen weken ving hij maar liefst 28 hondsbrutale knagers. ,,Pindakaas werkt echt fantastisch, ze zijn er verzot op”, jubelt de rattenvanger.

Ben Rentrop (64) uit Nijmegen vangt ratten met pindakaas.

Ben Rentrop (64) uit Nijmegen vangt ratten met pindakaas.

Niet al te lang geleden ging Rentrop met pensioen. Na 46 jaar op de vrachtwagen was het mooi geweest. Stilzitten was echter geen optie. Hij werd rattenvanger. En niet zonder succes. Zijn geheim? ,,Pindakaas. Met of zonder nootjes, dat maakt niet uit”, schatert hij.

’Feest voor die beesten’

Acht weken terug zat hij in de huiskamer naar buiten te kijken. ,,Ineens zag ik een enorme grote bruine rat op de vuilnisbak zitten. Dan schrik je.” De ratten bleken ook bij buren in de tuin rond te snuffelen. Ze kwamen massaal af op eten dat gedumpt werd bij de brug in de wijk. ,,Brood, rijst, komkommer, sinaasappelschillen, kippenboutjes, alles werd daar neergegooid. Een feest voor die beesten natuurlijk.”

Daarna ging het snel. Bentrop sprak een wijkbeheerder die op haar beurt de gemeente Nijmegen inlichtte over de rattenplaag. ,,De volgende dag werden er pamfletten in de wijk opgehangen en bij de brug stonden ineens borden waarop stond dat de mensen de eenden niet meer mochten voeren in verband met de rattenplaag.”

Spoedcursus

De rattenvanger kreeg een spoedcursus in het zetten van klemmen en vallen. Omdat gif uit den boze was, moest hij de knaagdieren maar met pindakaas vangen. ,,En dat werkt gigantisch goed. Er zit nu weinig meer in de vallen. Eerst ving ik hele grote jongens, maar ze werden kleiner en kleiner. Totdat het vrijwel stil werd.”

De voormalig vrachtwagenchauffeur denkt dat hij de plaag definitief de nek heeft omgedraaid. ,,Op advies van de DAR (beheerder openbare ruimte) blijf ik nog een maandje doorgaan. Ik loop om de dag alle vallen af en ververs de oude pindakaas voor nieuwe. Misschien vang ik er nog eentje, maar we hopen dat de rust terug is gekeerd.”

Bentrop wil benadrukken dat hij dit kunstje niet alleen heeft geflikt. ,,Het is een prestatie van de wijk, de gemeente en de inwoners samen. Mooi dat samenwerking met de overheid ook goed kan gaan”, juicht de Nijmegenaar die uit naburige plaatsen al talloze telefoontjes ontving met vragen over zijn ‘pindakaastruc’.