Nieuws/Binnenland
409551
Binnenland

Zwolle krijgt vondelingenkamer

Isala opent in Zwolle een vondelingenkamer.

Isala opent in Zwolle een vondelingenkamer.

ZWOLLE - Isala in Zwolle heeft vandaag de primeur om als eerste ziekenhuis ter wereld een vondelingenkamer te openen. Particuliere initiatieven op dit gebied bestaan al langer, maar in deze nieuwe vondelingenruimte kan de moeder niet alleen haar kind anoniem achterlaten, maar ook medische hulp inroepen.

Isala opent in Zwolle een vondelingenkamer.

Isala opent in Zwolle een vondelingenkamer.

Gynaecoloog Harm de Haan, voorzitter van de medische staf van Isala, nam het initiatief hiertoe. "Stichting de Beschermde Wieg biedt particuliere vondelingenkamers aan als veilig alternatief voor diegenen die niet voor hun kind kunnen zorgen. Het leek me een goed idee dat concept in het ziekenhuis te introduceren. Zo is er een plek waar wanhopige moeders 24 uur per dag terechtkunnen. Om de baby af te staan, maar ook om hulp te vragen bij de bevalling."

De kamer in Isala is ongeveer drie vierkante meter groot. Daarin staat een wieg, stoel en een fles water. Ook ligt er een formulier waarop de moeder haar gegevens in kan vullen. Het verschil met de al bestaande kamers is dat de moeder met een druk op de knop anoniem medische hulp kan inschakelen.