Nieuws/Buitenland
409575
Buitenland

Demonstrant slaat commissaris neer

BRUSSEL - Bij rellen in de Belgische hoofdstad Brussel is dinsdag een politiecommissaris door een betoger met een steen neergeslagen. Op beelden is te zien hoe de politieman van achteren wordt aangevallen. De dader rent daarna snel weg.

Ondanks het feit dat de politieman na de aanval roerloos op de grond blijft liggen, blijven demonstranten voorwerpen in zijn richting gooien. Pas na tussenkomst door andere agenten kon hij naar het ziekenhuis gebracht worden.

De commissaris stond alleen en zonder beschermende kleding of een helm tegenover tientallen relschoppers. Met pepperspray probeerde hij ze in bedwang te houden. Pas na het incident kwam de oproerpolitie massaal in actie, meldt VTM Nieuws.

De 20-jarige man die de commissaris tegen het hood sloeg, kon later worden opgepakt.

De rellen onstonden aan het eind van de nationale betoging. Sommige relschoppers waren gemaskerd. De politie voerde charges uit bij het Zuidstation en gebruikte pepperspray. Ook het waterkanon werd ingezet. Onder de demonstranten vielen zeker acht gewonden. Er werden aanhoudingen verricht.

De betoging tegen het regeringsbeleid telde volgens de politie ongeveer 60.000 deelnemers, 10.000 meer dan vooraf ingeschat. De mars door de Belgische hoofdstad verliep ,,zeer rustig’’.

Het protest was georganiseerd door de vakbonden, die te hoop lopen tegen pensioenplannen en voorstellen om de 38-urige week af te schaffen. Het openbaar vervoer ondervond veel hinder van de demonstratie.